Se schimbă legea pentru funcționarii publici: în sfârșit vor fi obligați să știe să facă asta

de: Iulia Kelt
13 05. 2022

Funcționarii publici sunt o categorie aparte de angajați: salarii cu mult peste media din țară, totul raportat la un nivel de muncă ce nu explică neaparat salariul primit. În plus, se vehiculează faptul că nu oricine poate ajunge să aibă șansa să lucreze la stat.

Deseori, auzim de birocrația extinsă din țara noastră, totul dublat de faptul că mulți dintre funcționarii publici, mai ales cei care se află în sistem de zeci de ani, habar nu au să folosească tehnologia aferentă anului în care ne aflăm, ceea ce îngreunează o activitate care, în definitiv, ar putea să fie rezolvată extrem de ușor, scutindu-i pe cetățenii care apelează la serviciile statului de mulți nervi și timp pierdut.

Funcționarii publici ar putea fi obligați să evolueze, din punct de vedere profesional

Conform unui proiect de lege ce a ajuns deja în Parlament, funcționarii publici ar putea, în curând, să treacă prin filtrul evaluării competențelor digitale.

Așadar, începând cu 2024, aceștia vor fi evaluați, astfel încât să se stabilească care le este nivelul, din punct de vedere al competențelor digitale. Mai mult, evaluarea profesională se va desfășura online, ceea ce întregește tabloul, fără dar și poate.

Această măsură ar putea simplifica metoda de evaluare a acestor angajați la stat, fiind mult mai precisă, din multe puncte de vedere.

Ce-i drept, mai e mult până departe, de vreme ce vorbim despre un proiect de lege care ar putea (sau nu) să treacă de parlamentari.

În cazul în care te întrebai, nu toți bugetarii vor fi supuși unor astfel de rigori, ci doar cei care activează ca funcționari.

Propunerea legislativă a apărut deja pe site-ul Senatului și este înregistrată, în acest moment, pentru dezbatere.

În momentul de față, funcționarii publici sunt evaluați conform „gradului și modului de atingere a obiectivelor individuale” și „gradului de îndeplinire a criteriilor de performanță”, ceea ce, în definitiv, nu este altceva decât o altă mostră a limbajului de lemn, folosit cu succes în instituțiile publice de la noi din țară.